|
|
|
|
History |
|
Alg. Informatie
||
Kweek & Oogst ||
Geschiedenis
De Geschiedenis..
Een feest voor jong en oud, waarbij
de vele vormen en kleuren van talloze pompoenen en kalebassen de
bezoeker altijd weer zal aanspreken..
De oorsprong van de
pompoen ligt in Mexico en het noordelijk deel van Zuid-Amerika. Er
zijn aanwijzingen dat de pompoen er al 7000 jaar voor Christus
geteeld werd. Pompoenen zijn nog steeds belangrijk voor de
familielandbouw van Zuid- en Midden-Amerika. Vaak worden ze tussen
andere gewassen geteeld. Niet alleen de vruchten, maar ook de
bloemen, jonge stengeltoppen en zaden worden gegeten. De pompoen
behoort tot de komkommerachtigen, evenals de augurk, courgette en
meloen. |
|
 |
|
|
|
Pompoenen komen
oorspronkelijk uit Noord Amerika.
Er zijn al zaden gevonden van 7000 tot 5500 voor Christus.
Verwijzingen naar pompoenen gaan vele eeuwen terug. De naam pompoen
komt oorspronkelijk van het griekse woord "Pepon" wat betekent
"grote meloen". "Pepon" is later weer door de Fransen veranderd in
"Pompon". de Engelsen veranderde de naam " Pompon" weer in "Pumpion"
en uiteindelijk veranderde Amerikaanse kolonisten deze naam in
"Pumpkin" wat bij ons "Pompoen" is.
Al eeuwen geleden gebruikten de Indianen pompoenen als hoofdgerecht
bij hun dagelijkse voeding. Ook droogden zij stroken pompoen en
vlochten daar matten van en roosterden stroken pompoen op een open
vuur om ze daarna op te eten. Toen er blanke kolonisten in Amerika
arriveerden zagen ze de pompoenen groeien bij de Indianen en zo
werden ook de pompoenen in hun dagelijkse voeding opgenomen.
Net zoals vadaag de dag waren er toen al tal van verschillende
recepten van desserts van bv pompoenensoep tot stampot. De oorsprong
van het ontstaan van de pompoenen pastei is zoals ze denken gekomen
doordat de kolonisten de top van de pompoen eraf sneden, de zaden
eruit haalden en vulden de pompoen met melk spizen en honing. De
pompoen werd dan gebakken in hete as van een uitgaand vuurte.
De
Pompoenfamilie is enorm uitgebreid. Tot de familie behoren o.a.
de kalebas, sierkalebas, courgette, kussa, chayote, squash,
patisson, kurbis of reuzenpompoen. De Latijnse naam is Cucurbita
Pepo. Het geslacht van de Pompoenen behoort tot de familie van
de komkommerachtige, waartoe ook de meloenen worden gerekend. De
Pompoen is een eenjarige klimplant die in Midden-Amerika in het
wild voorkomt. Het vruchtvlees van de Pompoen is vaster en
minder waterig dan van de komkommer. De smaak van de oranje
soorten doet denken aan wortel, maar meliger. Groene soorten
hebben een notensmaak. De ene pompoen is zoeter dan de andere. |
De ronde
soorten worden in Nederland pompoen genoemd, de Langwerpige
courgette, de paddestoel vormen patisson.Pompoenen
kunnen in vele klimaatomstandigheden worden gekweekt, dus ook in
een gematigd klimaat, maar ze kunnen niet tegen vorst.
Een
ecologische teelt zonder chemische bestrijdingsmiddelen en
kunstmest is gemakkelijk en met goede resultaten te realiseren.
Voor teelt in
de tuin kan men het best de pitten binnen opkweken totdat na de
twee kiembladen, twee echte bladen verschijnen. Uitplanten na
half mei zodra het gevaar voor nachtvorst is geweken. De
kruipende stengels met klimranken kunnen zeven meter lang
worden. De Courgette en Patisson daarentegen groeien als
struikvorm met een diameter van maximaal twee meter. Gave
vruchten zijn na de oogst maanden houdbaar op een koele goed
geventileerde plaats.
In Oost-Europa, Azië, Afrika en Noord- en Zuid Amerika worden
veel meer Pompoenen gegeten dan bij ons in Nederland. |
|
Het vruchtvlees van de meeste Pompoenen hoeft geen uitgesproken
smaak en is daarom goed in gerechten te gebruiken waar veel
kruiden aan te pas komen! |
 |
|
|
|
|
|