Recepten

Recept #1

Extra gevulde pompoensoep

700 gram pompoen, 2 uien, 1 theelepel olie, 1 theelepel kerriepoeder, 1 kruidenbouillontablet, 2 laurierblaadjes, 1 venkelknol, 3 takjes peterselie, 5 sprietjes bieslook, zout & peper

Maak de pompoen schoon. Verwijder de zaden en snij het vruchtvlees in stukken. Maak de uien schoon en snij ze in stukken. Verhit de olie in een pan. Bak hierin de ui met kerriepoeder. Voeg de pompoen toe en bak nog ongeveer 2 minuten. Voeg het bouillontablet, 1 liter water en de laurierblaadjes toe. Breng het aan de kook en laat het een half uur zacht koken. Maak intussen de venkelknol schoon en snij hem in gelijke dunne repen. Hak de peterselie en bieslook fijn. Haal de laurierblaadjes uit de soep. Pureer de pompoen in de keukenmachine of met een staafmixer. Voeg extra water toe als de soep te dik is. Doe de venkelknol erbij en verwarm de soep nog ongeveer 5 minuten. Roer de peterselie en bieslook erdoor. Breng de soep op smaak met zout en peper. Eet er een bruine bol bij.

Recept #2

Pompoen met kokosoep

Ingredienten:

325 gram pompoen
2 theelepel sap
5 gram garnaal
2 stuks sjalot
2 stuks peper rood
2 stuks peper groen
1 theelepel trassi
250 milliliter melk kokos dik
750 milliliter melk kokos dun
- naar smaak zout

Bereiding:
Giet de dikke kokosmelk in een steelpan en breng die aan de kook. Voeg de kruidenmassa onmiddellijk toe en laat het geheel, al roerend, 5 minuten koken. Voeg de pompoen toe, temper het vuur en laat de soep 10 minuten zacht doorkoken. Voeg dan de helft van de dunne kokosmelk toe en breng het met zout op smaak. Breng de soep opnieuw aan de kook en laat haar doorkoken tot de pompoen gaar, maar nog niet zacht is. Voeg tenslotte de overgebleven kokosmelk toe en roer alles goed door elkaar, breng de soep opnieuw aan de kook en dien haar op.

Recept #3

Pompoen met prei

IngrediŽnten:

1.50 literwater water
750 gram aardappel
500 gram  pompoen
50 gram margarine
4 eetlepel olie (zonnebloem)
3 stuks prei
2 stuks ui
- naar smaak peper
- naar smaak zout
- naar smaak nootmuskaat

Bereiding:
Maak de pompoen schoon en verwijder de harde kern. Schil de aardappelen en snij aardappelen en pompoen in dobbelstenen. Snij het groen van de preien, pel de uien en snij ze beide in dunne ringen. Verhit de olie en de margarine in een flinke pan en fruit hierin de ringen prei en ui glazig, maar niet bruin. Voeg de blokjes pompoen en aardappel toe. Giet, als het heet is, het hete water erop. Breng het geheel op smaak met zout en peper en nootmuskaat. Laat de soep een uur zachtjes koken en wrijf hem dan door de zeef of pureer hem in de keukenmachine. Heet serveren

Recept #4

Pompoenen soep met rijst

IngrediŽnten:
1 kilo gram pompoen
400 gram boon (wit)
200 gram  boter
150 gram rijst
2 stuk prei
2 stuk kruidnagel
2 takje selderij
1 stuk ui
1 bosje peterselie
- naar smaak zout
- naar smaak peper

Bereiding
Pel de ui en stop de beide kruidnagels erin. Maak de selderij schoon, verwijder bladeren en vezels en snij in stukken. Spoel de peterselie. Doe alle ingredienten in 2 liter koud water, voeg wat zout toe en breng op een hoog vuur aan de kook. Doe er de bonen (limabonen) bij en breng weer aan de kook, zet het deksel op de pan en laat het geheel 30 minuten garen op een zacht vuurtje.

Snij het pompoenvlees in dobbelsteentjes van 2-3 centimeter en roerbak die op een hoog vuur 7-8 minuten in 100 g boter (niet laten kleuren). Voeg 4 eetlepels van het kookvocht van de bonen toe, roer de pompoenen goed los van de bodem en neem van het vuur.

Maak de preien schoon, snij ze in de lengte doormidden en vervolgens in stukken. Spoel deze grondig tot al het zand verdwenen is en stoof ze 3-4 minuten in 50 gram gesmolten boter.
Verwijder de ui en de peterselie uit het kookvocht van de bonen en voeg nu de pompoen en de prei toe. Breng op een hoog vuur aan de kook, kruid eventueel bij, zet het deksel op de pan en laat 30 minuten verder garen op en zacht vuur.

Breng de rijst aan de kook in 4 deciliter water met een snuifje peper en zout, zet het deksel op de pan en laat ongeveer 15 minuten garen op een zacht vuur tot alle vloeistof opgenomen is.
Zet na 30 minuten de mixer in de soep en strijk deze vervolgens door een fijne zeef. Voeg de rijst toe en de rest van de boter in vlokjes. Verwarm de soep al roerend tot de boter gesmolten is (niet meer laten koken). Dien op, gegarneerd met kervel of peterselie.

Meer recepten kunt op een PDF file doorlezen: KLIK HIER

Download Acrobat Reader!